Köyde Yeşil Ekonomi Projesi

Proje Hakkında

KÖYDE YEŞİL EKONOMİ PROJESİ
ELDİVAN/ÇANKIRI

Temiz Enerji Vakfı (TEMEV)’in Eldivan Kaymakamlığı, Eldivan Belediyesi ve Güneş Enerjisi Derneği (GÜNDER) işbirliği ile hazırladığı “Köyde Yeşil Ekonomi Projesi” Coca Cola finansörlüğünde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenmeye layık görülmüştür.
Türkiye’de kendi kategorisinde desteklenmeye hak kazanan 2 projeden biri olan “Köyde Yeşil Ekonomi Projesi” kapsamında Eldivan’da yaşayan kadınlardan oluşturulan “Eldivan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” aracılığı ile güneş enerjisi ile kurutulacak meyve ve sebzeler, salça, erişte, tarhana, reçel, konserve vb ürünler proje kapsamında Eldivanlı hanımlar tarafından yaratılan “KÜLÇE” markası ile pazarlanacaktır.
Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta yer almalarını sağlayacak bir iş modelinin kurulması esasını taşıyan projede Eldivan’a güneş enerjili bir kurutma tesisi kurulmuştur. Eldivan ve köylerinde üretilen tarımsal ürünler ve Eldivan dağlarından toplanan yöreye özgü ürünler bu tesiste kurutularak değerlendirilmeye başlanmıştır. Ayrıca güneş enerjili pişiricilerde salça, konserve, reçel, marmelat, tarhana vb ürünler üretilerek aynı marka ile yine çoğunu kadınların yapacağı (öreceği, dikeceği) ambalajlarla pazarlanacaktır.
Ayrıca üretim sırasında oluşan atık sudan gri su olarak geri kazanım sağlanacak, sebze-meyve atıklarından kompost gübre yapımı için girişimde bulunulacaktır.
Proje bu şekilde yürürken projenin tanıtımı ulusal ve uluslar arası boyutta gerçekleştirilecek, çeşitli kongre, konferans vb etkinliklerde proje ve Eldivan tanıtılacak, proje yarışmalarına katılım sağlanacaktır. Ayrıca proje kapsamında yapılacak festivale UNDP yetkilileri, Temiz Enerji Vakfı, Güneş Enerjisi Derneğinin yönetici ve üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri davet edilecektir. Festival ile ürünler ve Eldivan’ın güzellikleri katılımcılara tanıtılacak ve Beypazarı modelinin Eldivan’da da oluşturulmasına katkı sağlanmış olacaktır.

Proje Bilgileri

• Tamamlanma Tarihi: 29 Ağustos 2016